Al Covo

Characterized by a cared-for and informal mood Al Covo is divided into two areas, one cooler and witty, reserved for lunch breaks of Abacus employees and a warmer and more traditional one, reminiscent of a contemporary trattoria, also open to the public. The interior design has interpreted the two souls of the restaurant, creating a dialogue between the different but communicating environments.

The large room reserved for Abacus collaborators has a younger appeal, with nuances that embrace various shades of grey combined with natural wood benches, barrels that serve as tables in the buffet area and a blackboard wall decorated with handwritten recipes and sketches on the theme.

The queen of the room is a white Ape-car, used as a distinctive decorative element or for special arrangements. An essential bookcase acts as the ideal partition between the service counter and the dining room, furnished with long tables designed to accommodate multiple groups of people.

Lighting is provided by a mix of design light bulbs and natural light from the large circular skylight on the ceiling, from which a spectacular composition of cascading plants descends. Other decorative plants placed on the ground give a botanical touch to the environment, making it particularly welcoming. At the entrance of the room there are two other environments with a strong symbolic connotation: the first used as a cellar, with a table and a wide choice of labels to choose from, and the second dedicated to the production of fresh pasta, then proposed in the daily menus.

A large stone mill, positioned as a sculpture that alludes to the raw material and the work of man, characterizes the entrance to the Pizzeria, which is also open to the public. The atmosphere is reminiscent of a cheerful Italian trattoria, with a large wood-burning pizza oven positioned in the centre of the room as a cooking show stage. The dominant colours range from red to black to lead grey, while wood becomes the protagonist of the walls embellished with an original pattern of logs cut and joined together.

The exposed brick columns follow the perimeter walls creating benches with a rustic flavour enriched by coloured cushions. Even then, the lighting comes partially from a second skylight on the ceiling, with cascading plants, to which several artificial light points have been added to make the environment even more welcoming and warm.

  • Credits: Silvio Stefani, Architect. Clara Galanti, Photo.
  • Category / Food
  • Location / Wittenbach, Switzerland
  • Year / 2017
  • Share /

Other Projects

Company , Food
Vazzola, Treviso, Italy
2016
Company
Biel, Switzerland
2012
Hotels
Mirano, Venice
2017
Company
Treviso, Italy
2017
Food
Breda di Piave, Treviso, Italy
2009
Hotels
Mestre, Venice, Italy
2018